Sunday, March 25, 2012
Orden
"Jeg er egentlig en meget åben person, der går meget op i kultur, og føler, at vi alle kan lære meget af hinanden. Men jeg har det ikke godt med, at du er så forskellig fra mig; det passer ikke ind i min orden, mit verdensbillede. Jeg bliver nødt til at påpege over for dig, at du ikke er god nok, fordi du ikke er præcis ligesom mig, og jeg siger det på en måde, så det lyder som om, jeg siger det for din skyld. Men det gør jeg ikke."
Wednesday, March 14, 2012
To myter om universiteter
Myte 1: Kandidatreglen
Der lader til at være mange folk, som har en ide om, hvordan det forholder sig, selvom de tilsyneladende ikke har gjort den store indsats for at få opklaret mysteriet.
"Hvis man har en kandidatgrad, kan man ikke få lov til at komme ind på en ny uddannelse overhovedet."
"Hvis man har en kandidatgrad, kan man ikke få lov til at tage en ny kandidatuddannelse (men man kan måske godt få lov til at tage en ny bachelor."
"Hvis man har en kandidatgrad, kan man godt tage en ny uddannelse, men så skal man selv betale for det."
Og så er der noget med, at Simon Spies havde både en kandidatgrad i psykologi og jura, og hvordan kunne det så passe?
Nå, men sagen er altså, at hvis man kigger på, hvad de forskellige universiteter i landet skriver om "kandidatreglen", så er der ingen af ovenstående udsagn, der passer. Det, som reglen går ud på er, at hvis man har en kandidatgrad og søger ind på en ny uddannelse, så kommer man automatisk bagerst i køen. Man kan altså kun komme ind, hvis der er ledige pladser. Så virkeligheden er altså langt mindre dramatisk end myten.
Myte 2: Bifag
"Jeg skal læse engelsk på universitetet."
"Okay. Engelsk og hvad?"
"Bare engelsk."
"Nej, det kan du ikke. Man kan ikke bare blive kandidat i engelsk, man skal have et bifag. Så du f.eks. bliver kandidat i engelsk og tysk."
"Nå for katten."
Hvor mon den myte egentlig kommer fra?
Det er sådan, at humanister typisk skal have et års såkaldt tilvalg - studier uden for hovedfaget - for at blive bachelorer. Det er så muligt at sammensætte nogle pakker, så man tager alle tilvalgsfag inden for det samme fag, og man kan også gå endnu videre og tage noget gymnasiesidefag, så man har et ekstra fag, man kan undervise i på gymnasiet. Men det er altså ikke noget krav, at man skal have "bifag" for at blive hverken bachelor eller kandidat. Det er ganske muligt at tage fire forskellige totalt urelaterede fag som tilvalg i stedet for et enkelt "bifag" eller "sidefag".
Subscribe to:
Posts (Atom)